Friday, October 7, 2011

Ιανός: Αλητεία Πολιτισμού




Έχοντας δουλέψει για χρόνια στα συγκεκριμένα βιβλιοπωλεία, γνωρίζω καλά τη γελοιότητα και την υποκρισία πίσω απ’ τη βιτρίνα του… πολιτισμού. Απλήρωτες ΠΑΝΤΑ όλες οι υπερωρίες, συμψηφίζονται με ώρες ρεπό που σου δίνει η διεύθυνση σε μέρες και σε χρόνο που βολεύει αυτή και την κίνηση των καταστημάτων της. Έτσι 70-100 ώρες υπερωριών στη σχολική περίοδο ή την περίοδο των Χριστουγέννων δίνονται σε δύωρα μέσα στους επόμενους μήνες!!! Νόμιμο; Στο κράτος μας και τον πολιτισμό του Ιανού ναι.
Θα πείτε τι τα θυμάμαι τώρα αυτά; Γεγονότα φασισμού και ακραίας εργοδοτικής γλίτσας τα φέρνουν ξανά στην επιφάνεια. Μια Κυριακή του Ιούνη 2011 οι υπάλληλοι του κεντρικού καταστήματος Ιανός στην Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης δούλεψαν στο κατάστημα. Ένας απ’ αυτούς, αντιπρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Θεσσαλονίκης, ζήτησε να πληρωθούν με τη νόμιμη προσαύξηση της Κυριακής. Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν άμεση: Πληρωμή μεν του νόμιμου (νίκη του υπαλλήλου) αλλά άμεση μετάθεσή του σε υποκατάστημα εκτός κέντρου και ασχολία του με αντικείμενο άσχετο με αυτό που προσλήφθηκε (σχολικό και χαρτικό από μελέτες). Ο υπάλληλος αντέδρασε μέσω του σωματείου του. Με προγραμματισμένες συγκεντρώσεις έξω απ’ το κεντρικό κατάστημα της Αριστοτέλους μοιράστηκαν στους πελάτες του Ιανού φωτοτυπίες που ενημέρωναν το κοινό για τη «δημοκρατία» και την «εργασιακή νομιμότητα» που επικρατούσαν στο κατάστημα.
Η αντίδραση της διοίκησης υπήρξε πάλι άμεση. Στην τελευταία συγκέντρωση του σωματείου έξω απ’ το κατάστημα βγήκε ομάδα υπαλλήλων του καταστήματος που μοίρασε το παρακάτω κείμενο στους διερχόμενους με υπογραφές 43 εργαζομένων στο κεντρικό κατάστημα και τις αποθήκες του Ιανού (σχεδόν όλων). Το πόσο αυτό γράφτηκε αυθόρμητα, το από ποιον γράφτηκε και με ποιο τρόπο πάρθηκαν οι υπογραφές το αφήνω σε εσάς να το κρίνετε.

« Αγαπητοί φίλοι και αξιότιμοι πελάτες,
εμείς, οι εργαζόμενοι του Ιανού, οι πραγαματικοί εργαζόμενοι στο χώρο του βιβλίου, σας διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε υπερήφανοι που εργαζόμαστε σε αυτή την επιχείρηση. Νιώθουμε δε, ιδιαίτερα τυχεροί που σε τέτοιες συνθήκες πραγματικής εργασιακής τρέλας, που οι μισοί Έλληνες δεν εργάζονται και απ’ αυτούς που εργάζονται οι μισοί δεν πληρώνονται, εμείς ανήκουμε στην «προνομιακή» ομάδα εργαζομένων που έχουν σταθερή, αμοιβόμενη με βάση τη συλλογική σύμβαση (πολλές φορές πάνω απ’ αυτή), ασφαλισμένη  και εξοφλημένη στην ώρα που έχει συμφωνηθεί, εργασία. Σε όλα αυτά προσθέστε το σεβασμό που δείχνει η επιχείρηση στις προσωπικότητές μας, στις ιδιαιτερότητες της καθημερινής μας ζωής και την ελευθερία λόγου και έκφρασης που έχουμε στο χώρο της εργασίας μας.

Μετά απ’ αυτά μπορείτε πολύ εύκολα να καταλάβετε ποιούς έχουμε δίπλα μας και ποιοι στέκονται απέναντί μας.

Με μεγάλη εκτίμηση και με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να σας εξυπηρετούμε με χαμόγελο
Οι πραγματικοί εργαζόμενοι στο χώρο του βιβλίου
Οι εργαζόμενοι του Ιανού
ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ, ΦΙΛΟΤΙΜΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ»

Όλα τα συμπεράσματα δικά σας. Εγώ απλά μερικές απορίες έχω:

α. Εναντίον ποιου καταφέρονται οι υπάλληλοι με αυτές τις υπογραφές τους; Εναντίον ενός συναδέλφου τους (ακόμη ανήκει στο δυναμικό του βιβλιοπωλείου!) που δεν κατηγορήθηκε ότι τεμπελιάζει, ότι βρίζεται με όλους, ότι φέρεται απρεπώς, ότι δεν έχει καλές σχέσεις με πελάτες, αλλά που ζήτησε να πληρωθούν ΟΛΟΙ τα νόμιμα;
β. Οι υπάλληλοι ηλικίας 40+ που φοβούνται να μη χάσουν κι αυτοί τη δουλειά τους γιατί έχουν οικογένεια, δούλεψαν μια ζωή για να φτάσουν σε αυτή την ηλικία και να έχουν δουλειά αλλά όχι αξιοπρέπεια; Για τα παιδιά τους είναι απλά το «χρήμα που φέρνω σπίτι και ζούμε» κι όχι οι παιδαγωγοί; Ή θεωρούν ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν και στη δική τους ζωή;
γ. Οι υπάλληλοι ηλικίας 40- έτσι ξεκινάν να πορευτούν στη ζωή τους; Με ανοιχτά πόδια και σκυμμένο κεφάλι; Έτσι νομίζουν κατακτιέται ο κόσμος; Με «ναι» και «μάλιστα» έχουμε τώρα οχτάωρα και βασικό μισθό; Με «υπογράφω» και «χαμογελάω» κερδήθηκε η  ισότητα στην εργασία και τα επιδόματα υποβοήθησης των αδύναμων και των βαριά εργαζομένων υπαλλήλων; Ως πού νομίζουν θα φτάσουν έτσι; Κι όταν θα κοιτάξουν πίσω μια μέρα, πόσο περήφανοι θα είναι γι’ αυτήν τους την υπογραφή;
δ. Σε ποιο σημείο έχει φτάσει η ηθική μας εξαθλίωση, ο εξευτελισμός της έννοιας άνθρωπος ώστε να θεωρούμε «προνόμιο» το να πληρωνόμαστε για αυτά που δουλεύουμε και να έχουμε «ελευθερία λόγου»; Πόσο παρακάτω μπορούμε να πέσουμε;

Το έχω ξαναπεί: σε ένα μεσοπόλεμο ζούμε. Οι χούντες και οι Χίτλερ και τα Ολοκαυτώματα είναι το ίδιο μακριά μας είτε πίσω κοιτάξουμε είτε μπροστά. Κι όλα αυτά δεν γεννήθηκαν και δε θα γεννηθούν ξανά από μόνα τους. Εμείς τα θρέψαμε, εμείς τα τρέφουμε. Το «κοιτάζω τη δουλειά μου» είναι το καλύτερο καύσιμο στο όχημα της ασυδωσίας των άλλων. Των εχόντων την εξουσία. Είτε πολιτική, είτε εργασιακή, είτε συναισθηματική…

ΥΓ. Χαμογελαστοί, πάντα πληρωμένοι, φιλότιμοι και ανένταχτοι υπάλληλοι του Ιανού, εγώ ντρέπομαι. Και πλέον σιχαίνομαι να περάσω ακόμη κι έξω απ’ το κατάστημά σας!

16 comments:

Lyriel Bee said...

εμετικό!! είναι δυνατόν να μοιράζεις φυλλάδια στους περαστικούς επιβεβαιώνοντας τους οτι το περιβάλλον στο οποίο δουλεύεις είναι παραδείσιο?? ποιός τους έβαλε να το γράψουν αυτό? χριστός και η μάνα του!!

ΠΡΟΒΑΤΟ, ΟΧΙ ΑΡΝΙ said...

Όπως ακριβώς το 'πες. Εμετικό...

Anonymous said...

ΕΜΕΤΙΚΟ είναι το συγκεκριμενο άρθρο και ο τίτλος του!!!!!!!!!!
Αλητεία είναι να προσπαθείς να πείσεις τους γύρω σου ότι 43 άνθρωποι λένε ψέμματα γιατί κάποιοι τους ανάγκασαν.
Είστε τόσο κομπλεξικοί που δεν μπορείτε να πιστέψετε οτι 43 εργαζόμενοι είναι πραγματικά ευχαριστημένοι στο χώρο εργασίας τους.
Μη τους λυπάστε! Δεν αναγκάστηκαν να τα γράψουνε για να μην τους διώξουν. Τα γράψανε γιατί δεν θέλουν να φύγουν και να βρεθούν στη δική σας θέση.
Προφανώς ή είστε αργόσχολοιή δεν πληρώνεστε απο τις δουλειές σας και σας είναι αδιανόητο ένας εργαζόμενος να υποστηρίζει τον εργοδότη του.
Καταλαβαίνω οτι ζηλεύετε αλλά προφανώς η αλυσίδα πολιτισμού ΙΑΝΟΣ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ!
43 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!
ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΑΙΣΧΡΕΣ ΣΚΕΥΩΡΙΕΣ ΨΑΞΤΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ....
ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ...

ΠΡΟΒΑΤΟ, ΟΧΙ ΑΡΝΙ said...

Προς Ανώνυμο:

Ο κομπλεξικός και ψεύτης του συγκεκριμένου άρθρου είναι ο Δημήτρης Βεργίνης. Δούλεψε 3 χρόνια στον Ιανό και ξέρει πολύ περισσότερα για το Βυζάντιό του απ' όσα ένα σχόλιο φωταγωγημένης κατωτερότητας μπορεί να του αποκρούσει. Δούλεψε τους πρώτους έξι μήνες 46ωρο κι ενώ πληρωνόταν με το βασικό μισθό 40ωρου χωρίς πτυχίο (παρ' ότι διέθετε). Δεν πληρώθηκε ποτέ ούτε μία ώρα υπερωρίας. Οι αυξήσεις του δεν ακολούθησαν ποτέ τα νόμιμα της συλλογικής σύμβασης αλλά αφηρημένα ποσά κι αυτά έπειτα από τηλέφωνα, υπενθύμιση και γκρίνια. Κι όταν ήταν να φύγει η πίεση για να παραιτηθεί πριν τελειώσει ο χρόνος ώστε να μην πάρει τα επιδόματα του επόμενου χρόνου έφτανε στα όρια της παρούσας (κεντρικής) διευθυντικής γλίτσας....
Το μανιχαϊστικό "ή αργόσχολοι ή απλήρωτοι" ως εύρος επιχειρημάτων με κολλάει στον τοίχο κάνοντας τα πόδια μου να τρέμουν για την ευτέλεια του ατόμου μου και την εργασιακή κόλαση εκτός Ιάνειου παραδείσου!

Το ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της εργασίας κάποιοι βγάζουν ανακοίνωση για να διατρανώσουν την ευτυχία τους και τον υποβόσκων έρωτά τους για το αφεντικό τους, το αφήνω τροφή όχι για σκέψη... αλλά για αυτό που του αξίζει: για τα σκυλιά.

Τέλος, ακόμη κι αν όλα ήταν όπως το μυαλουδάκι σου τα θέλει, ακόμη κι αν το κείμενο δε γράφτηκε από συγκεκριμένο χέρι (ντιν-νταν, καμπάνα) αλλά πρόταση-πρόταση από 43 ενωμένους υπό τη σκέπη του αφεντικού υπαλλήλους, η ερώτησή μου παραμένει: Πόση η ηθίκη κατάπτωση αυτού που βάζει την υπογραφή του κάτω απ' το ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ, ΦΙΛΟΤΙΜΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ; Μπλιαχ! Γλίτσα, ε γλίτσα!

Anonymous said...

Μα πόσο μίσος μπορεί να έχεις ρε φίλε για τον ΙΑΝΟ...? Κι άλλοι απολύθηκαν, αλλά δεν κάναν έτσι. Και για πες μας, γιατί σε διώξανε? Για την συνδικαλιστική σου δράση και μαχητικότητα ή μήπως δεν ήσουν αρκετός ούτε για αυτή την απλή δουλειά..?

Η υπερβολή έχει κι ένα όριο αγαπητέ, αλλά μάλλον το μίσος και η εμπάθειά σου είναι τόσο έντονα που δεν μπορείς να λειτουργήσεις ψύχραιμα.

Zampano said...

Παλικάρε ή κορίτσαρε... μη κάθεσαι μόνο εδώ, σε πολλά sites και blogs γράφουν για τη "γενναία" σας κίνηση (και όχι με πολύ θετικά λόγια)... άντε τράβα κι αλλού να υπερασπιστείς την πρωτοποριακή σας στάση... σε 5-10 χρονάκια τα ξαναλέμε (όταν θα είσαι εσύ εκείνος με το "μίσος" στα σκέλια) και να εύχεσαι να υπάρχει ένα blog να σε υπερασπιστεί τότε...
Ανώνυμε φίλε (ή φίλη), δε μας λες κι εσύ το ονοματάκι σου να δούμε τη θεσούλα σου... (άντε γιατί αυτές οι εξυπνάδες έχουν και τα ανώνυμα όρια τους)

Anonymous said...

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος που συνεργάστηκε με τον Δημήτρη και τον χαρακτηρίζει ότι δεν ήταν αρκετός ούτε γι αυτή την απλή δουλειά. Ο Δημήτρης δεν απολύθηκε,ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ.'Ισως για να μην βρίσκεται στην θλιβερή θέση να συνυπάρχει με συναδέλφους(;) σαν τον ανώνυμο σχολιαστή...

Anonymous said...

Ανώνυμε υποστηρικτή και φίλε του Δημήτρη ισχυρίζεσαι ότι ο άξιος φίλος σου παραιτήθηκε για να μην έχει τέτοιους συνεργάτες. Πρώτον, αυτό σημαίνει οτι δεν είχε πρόβλημα με τους εργοδότες του αλλά με τους συναδέλφους του.
Δεύτερον το γεγονός οτι μετά απο τόσα χρόνια ασχολείται ακόμη με τους πρώην συναδέλφους του δηλώνει εμμονή και μη ψυχική ισορροπία. Προφανώς ο άνθρωπος δεν κατάφερε να προχωρήσει στη ζωή του. Να ανοιξει μια καινούρια σελίδα. Αλλιώς δεν θα ένιωθε την ανάγκη να ασχοληθεί με καταστάσεις που δεν τον αφορούν και ανήκουν στο παρελθόν του. Με το να το παίζει σωτήρας και επαναστάτης με απαράδεκτα άρθρα το μόνο που καταφέρνει είναι να δείχνει σε όλους πόσο σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει. Προφανώς δεν έχει με τι άλλο να ασχοληθεί.
Για άυτό ανώνυμε φίλε του,στάσου πλάι του γιατί σε έχει ανάγκη. Είναι μόνος!Και παλεύει με τα φαντάσματα του παρελθόντος. Γιατί δεν έχει παρόν!

ΠΡΟΒΑΤΟ, ΟΧΙ ΑΡΝΙ said...

Το να διαλέγεσαι τη βλακεία καθιστά κι εσένα βλάκα. Σταματάω εδώ λοιπόν. Και πολύ αξία έδωσα σε ανύπαρκτους... Βγάζω το σπαθί μου και παραφυλάω πίσω απ' την πόρτα. Άκουσα κάτι φαντάσματα να έρχονται... (Χτες αυτά, όχι σήμερα. Είπαμε, δεν έχω παρόν.)

Δ.Β.

Anonymous said...

Σεβόμενος την επιθυμία του blogger, δεν θα απαντήσω στην απάντηση. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας.

Anonymous said...

ναι αλλά κάπως μια τέτοια στάση πρέπει να απαντηθεί μαζικά (ειδικά λόγω των ζοφερών καιρών που ζούμε)
για αυτή την ιστορία δεν ξέρω και πάρα πολλά απλά όταν υπέρχε μια παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τον ιανό περνούσα από αριστοτέλους και στάθηκα να δω τι γίνεται
έκανα την απύθμενη βλακεία να πιάσω κουβέντα με μια από τις γκιόσες που μοίραζαν το κατάπτυστο κείμενο και ενώ τι ρωτούσα αν πήραν τα φράγκα που διεκδίκησε ο τυπάς και πώς έχουν τα μούτρα να μοιράζουν τέτοια κείμενο κτλ αυτή ήταν σε ένα στυλάκι "και υπερασπίζεσαι τη νομιμότητα;;;;; εγώ πέρνω διπλάσιο από το κανονικό, τι μπορείς να μου κάνεις ;;;" και άλλες τέτοιες πίπες
λεπόν το πρόβλημα είναι ότι ο φόβος και ο σκοταδισμός κάνουν θραύση και δεν γίνεται να αφήσουμε τέτοιες λογικές "ο καθένας για την πάρτη του" να διαιωνίζονται
οκ πήραν θέση αλλά στο κείμενο υπέγραφαν με τα ονόματα τους......
όχι δε μιλάω για βια, αλλά για κοινωνικό αποκλεισμό
τι δηλαδή καλύτερη είναι αυτοί από το βενζέλο και τον πάγκαλο που χουν φάει τόσο γιουχάρισμα
σκληρό, αλλά πώς να το κάνουμε ρε φίλε, ο άλλος πήρε δυσμενή μετάθεση κτλ κτλ, όχι επειδή κοιτούσε τον εαυτούλη και την προαγωγούλα του, αλλά επειδή διεκδήκισε κάτι για όλους κατοχυρωμένο από το νόμο

τρυποκάρυδος

ΠΡΟΒΑΤΟ, ΟΧΙ ΑΡΝΙ said...

Μαζί σου Τρυποκάρυδε..

ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ said...

Ανώνυμε φίλε δεν μπορω να ξέρω πόσο καλά γνωρίζεις τον Δημήτρη.Αν τον ήξερες το μόνο για το οποίο δεν θα μπορούσες να τον κατηγορήσεις είναι για το άνοιγμα καινούργιων σελίδων.Χιλιάδες από αυτές χορεύουν με τα δάχτυλά του και πυροδοτούν το νού.Κι η αλήθεια είναι ότι γι' αυτόν τα βιβλία δεν έχουν ούτε "τιμές" ούτε νούμερα "πωλήσεων".Βέβαια σου δίνω δίκιο.Σαφώς και δεν έχει με τι να ασχοληθεί.Ο ποιητής - για μενα τέτοιος λογίζεται ο Βεργίνης - σέκει έξω από το μικροαστικό τηλεόπληκτο πλάνο και δε δεσμεύει τη ματιά του και τη σκέψη του πουθενά παρα στο όλον.Όσο για τ' απαράδεκτα άρθρα που αναφέρεις σου εύχομαι ολόψυχα σε κάθε σου γραφή να κοιλοπονάς τις λέξεις με τον ίδιο τρόπο που αυτές γεννιούνται από τούτον τον ωσεί παρόντα.

Anonymous said...

Εκτροχιάζεστε! Ελέγξτε τα νεύρα σας γιατί παραληρείτε!Βγαίνει ο κάθε ανεγκέφαλος και με βρισιές(γκιόσα, πίπες...)σας ξεφτυλίζει.Ο ορισμός του κατάπτυστου κειμένου. Ο τύπος ξέφυγε τόσο πολύ που στα μάτια του όσοι εργάζονται στον Ιανό είναι οι Βενιζέλος και Πάγκαλος.Φίλε τους βλέπεις το ίδιο?
Αξίζουν το ίδιο γιουχάρισμα? Φίλε τα χάνεις σιγά σιγά...Σε χτύπησε η κρίση στον εγκέφαλο...ΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑ...ΚΑΙΡΟ ΕΙΧΑ ΝΑ ΓΕΛΑΣΩ ΤΌΣΟ!!!!!!
Εχω και πρόταση! Παιδιά εσείς που δουλεύετε στον Ιανό από σήμερα μπορείτε να φορολογείτε κάθε κείμενο που στρέφεται εναντίον σας!
Εσείς κυβερνάτε αυτή τη χώρα!
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Anonymous said...

σε περίπτωση που δεν στο έμαθε κανείς:
οι λέξεις υπάρχουν απλά για να περιγράφουν
Η ΒΡΩΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ

Anonymous said...

εσύ παραπάνω που χαχανίζεις πάντα απλά θα επιζητείς έναν αφέντη ποτέ δεν θα απαλλαχθείς από το ζυγό της σκλαβιάς εξουσιαστή - εξουσιαζόμενου πάντα θα παίζεις το ρόλο ενός καλοστημένου φερέφωνου
σε όσους είμαστε απέναντι:
ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

Create your own banner at mybannermaker.com!